Pink Bobblehead Bunny

Tuesday, 18 June 2013

alhamdulillah.. akhirnya.. :)

Views
~السلام عليكم~ ~~بسم الله الرحمن الرحيم~~

waalaikumussalam.. hehe.. setelah berdebu kembali blog Cp ni..
fuuhh... aachoooo!!!!

CP dah stat cuti ni..so sesangat lah free nye Cp pun malas dah nak buang masa..
tiup debu kat blog lah jawab nye.. :)

1st of all.. CP sangat sayang family CP.. sangat2 sayang.
alhamdulillah akhirnya mereka terima....:)

semua bermula di UTM..
setelah berkali2 memohon ALLAH tunjukkan jalan untuk keputusan CP berniqab, akhir nya selepas terasa kuat betul2..(mkn biskuat..:P ) CP pon berniqab..
memang dari mula family tak tahu..
kerana mendapat tentangan dari family..

eh..x..x.. bukan mereka marah buat benda baik.. tapi semua terlalu cepat..
mereka khuatir ,takut syiah gitu..
'syiah,arkam,wahabi, mereka guna ayat Al-Quran, as-sunnah.. tapi tafsiran mereka salah..'

ha sebab ni lah family takut..
tapi alhamdulillah.. CP masih di jalan yang benar..

nak di jadi kan story ni..
habis final exam tok tahun 2 aritu (14.6.2013)...
papa CP datang jemput...
tengah kemas2 sikit pon x fikir pasal penerimaan family..
bila dah abis kemas.. masa menunggu..
mula lah.. gelabah der... syez keletaq lutut cek mak oit..

tapi dengan segala kekuatan yang ada.. doa di pertingkat..
solat di perbaiki...
doa sahabat sejati dunia akhirat...
memang x putus doa lah.. :)

lepas isyak.. papa pon sampai depan blok.. fuh..
kecut perut kot.. sgt2 takut.. papa lagi lah.. x pernah tahu tentang CP pernah berniqab..

ok dengan kekuatan iman dan islam..
CP turun dgn bawak barang2,,(kne kosong kan bilik kot..) +.+
CP angkat barang paling besar...hehe hadang muka lah cm tu niat nye,.. hehe

then sampai kat kereta.. cousin 2 orang n adek kecik meluru kat CP..
ok dah berdebar giler.. dalam hati.. hanya nama ALLAH dan doa...
then nampak nenek keluar dari kereta..
(ok nenek ku ikot gak..debar2)

then letak barang kat dalam kereta n salam papa..
papa cakap "kak yan dah berpudah dah sekarang ni"
kata2 yang cukup buat aku bersyukur.. menitis air mata.. terharu...
papa yang bagi ku cukup tegas.. sikit pon x menghalang..
sikit pon die x bertanya kenapa dan mengapa..

~ALLAH sesungguhnya tiada apa daya dan kuasa ku melainkan segalanya dari-MU~

next story pasal mama..
seminggu sebelum balik..
hari2 suruh adek tanya kan kat mama..
'akak nak berniqab,mama bagi x?'

doa makin dipertingkat.. syezly sblm ni doa tentang niqab ni ikot dan je..
tapi ni tiap masa..

Kami lebih dekat kepadanya dari pada urat lehernya, Quran [50.16]

adek CP tanya guna diri die.. die x cakap direct yang CP suruh tanya..
then mama cakap "suka hati kau lah"
adek CP send msg tok bagitahu pasal ni..

ALLAHU RABBI... bersyukur sangat2.. ALLAH x pernah tinggalkan hamba-NYA..
sangat2 tidak akan tinggalkan..

semalam (17.6.2013) buat pertama kali nya CP berniqab depan mama..
mama senyum.. die sikit pon x janggal keluar dgn CP..
sama macam papa..
kitorang sampai melaka.. :)
"senyuman mama tu sangat bermakna buat akak"

alhamdulillah akhirnya CP mampu berdepan dengan family dalam keadaan berniqab..
and i will never take it off again..

a lot of love to my all ukhwahfillah..
-mek lah-kak meera-kak khaleda-ckin-riri-

tanpa korang ,CP x kuat.. korang yang banyak bantu CP,..
kerana iman dan islam kami bersatu. :)



nak nasihat sikit lah...
to all yang baru nak pakai or terdetik nak pakai kerana KEFAHAMAN bukan TREND..

1. mohon banyakkan bacaan tentang niqab..
2. mohon pendapat pada ustaz yang mengkaji tentang niqab.
3. banyakkan bacaan tentang cara nak jawab ape bila orang tanya mcm2 pasal niqab..
(mungkin ada yang kata kita ni bukan kat arab... o kita ni undang zina mata)
4.tajdid niat kenapa kita nak berniqab..
5.mungkin ada parents yang x benarkan anak mereka berniqab kerana family mereka biasa2..
(well i'm proud with my family.. !! seriously..
mereka pon seperti orang biasa.. tapi mereka menerima CP dgn sangat baik..)
6.jangan lemah dengan ujian yang ALLAH bagi.. bila kita kuat.. kita akan nampak hikma yang ALLAH nak bagi kat kita sebenarnya.. :)
7. berniqab jangan memilih sahabat sangat.. kawan2 kita bukan tudung labuh atau niqabis juga..
kawan kita semua muslimat yang masih belum faham islam tu..
8. menundukkan pandangan pada lelaki.. bukan wanita.. jangan pandang hina pada mereka yang masih belum tutup aurat dgn sempurna..
( lupakah siapa kita sebelum ni??)
9. kita lah yang paling menjadi perhatian manusia yang nak kenal islam tu.. jadi.. tunjukkan islam dalam setiap langkah kita.. :)

~jika kita x bawa kefahaman islam dalam keluarga atau masyarakat, siapa nak bawa pada mereka??~
ni prinsip CP..that why.. CP x pernah ragu dengan ape yang CP buat..

~dimana bumi di pijak di situ ISLAM di sanjung~


ok lah..sampai sini dulu lah..
~flying dulu ~
~~~Mencintai ALLAH dan Rasulullah melebihi sesuatu~~~
assalamualaikum.. :)






kini aku begini.. sehelai kain menutupi wajah amat bermakna bagi ku..