Pink Bobblehead Bunny

Wednesday, 26 December 2012

sumayyah dan kita???

Views
~السلام عليكم~ ~~بسم الله الرحمن الرحيم~~

waalaikumussalam... huargh....
kerana kebosanan study week cik panda nak story mory sikit lah...

dakwah sikit boleh??
(>.<) suka dakwah tau.. hehe.. sakit telinga orang ramai.. :P

nak cari jalan ALLAH ni kena tahan telinga sikit.. :P

ha aby body...
ulls kenal x sumayyah?
arini CP nak cite pasal dia lah...

(o.O)' ape related nye sumayyah tu dengan kita ha???

jap eyh... kita ni dah belajar pendidikian Islam dr tadika kan...
UPSR,PMR,SPM... wah A aje result nye.. kalau dapat B..
datang lah suara2 sumbang tu...
(",) ehem ko ni bukan islam ke ha?

ulls tau x sumyyah dulu syahid.. die x pakai tudung pon.. bukan nak cakap free hair pon blh msok syurga cmtu je)
tapi waktu tu die x tahu pape yang da dalam Al-Quran tu,..
cuma tahu AHAD....( TUHAN YANG SATU)

sumayyah ni dulu seorang hamba.. eyh.. hamba abdi lah...

teruk nye bunyi hamba tu... (=.+)

dia yang xda pape ni mampu buat pembesar2 bercerita tentang die...
meeting demi meeting diorang buat tok settle kan masalah sumayyah ni..
hari demi hari bincang pasal sumayyah n family die je..

CP..ape masalah nye??

masalahnye die islam...
reflect kat diri kitalah kan....

kita ada harta... ada duit... ada kereta ku bawa kau jalan2..~~

tapi ape yang kita dah buat tok gemparkan dunia untuk islam?
para pembesar kita ada ke bincang pasal kita sbb kita tegakkan agama ALLAH??

ape yang kita dah buat sampai orang lain tertarik dgn Islam?
kita dah tahu semua hukum hakam..ilmu tentang Islam..malah dah bertahun2 kita hidup dengan islam..

tapi ape yang kita dah lakukan untuk membuka mata semua bahawa islam adalah benar?

ketuk pintu iman... (=.=)

sedih.....

marilah muhasabah diri kita...
ape yang kita mampu jawab jika ditanya di padang mahsyar nanti?
ape amalan kita yang blh buat kita terlepas dari api neraka yang menjulang tu?

umat islam..tempat kita bukan di neraka....jadi ape amalan yang kita yang mmpu bawa kita ke syurga tu?

p/s : teruskan boikot.. perihal ini juga akan ditanyakan kelak...

~~~~moga kita mencintai ALLAH dan Rsulullah melebihi cinta kita kepada manusia....~~~
flying dulu....stdy week around... :P
assalamualaikum.. L.O.V.E ALLAH..

 

Sunday, 18 November 2012

HARI ASYURA...apakah?? (?.?)

Views
~السلام عليكم~ ~~بسم الله الرحمن الرحيم~~

waalaikumussalam... CP lagi.. love!!!

ebybody yang CP sayang kerana ALLAH S.W.T...

ha lupa pulak nak wish...
MAAL HIJRAH SEMUA...! ^^,

nah CP nak share pasal 10 Muharram...

apakah itu CP ? (?.?)

ha ni lah yang CP nak story mory loly ni....




sunat tau pose time 10 muharram ni.. a.k.a 24 november ni ok... (^,^)

nak tau x kelebihan die??

nak3... nak tau.. nak tau... >.<

ha lupa pulak... ia dikenali sabagai hari ASYURA... (fuhh skema mok cik oit.. :P )

Baginda bersabda: 
"Berpuasa sunat pada 10 Muharram akan menghapuskan dosa setahun sebelumnya". Riwayat Muslim.



Dari Ibnu Abbas r.a berkata Rasulullah S.A.W bersabda :
 " Sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan
 sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah,
 dan 10,000 pahala orang mati syahid, 
dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat.
 Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Aasyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka." 

nah.. amek kau...
pose sehari je kot...
pahala maik aiyh..... gile banyak!!! (!-!) 

ALLAH kan baik... SANGAT BAIK.... tengok...
dosa kita buat banyak..
tapi pose sehari je ALLAH bg kita puasa yang banyak sangat...
(^,^)


ok lah sayang.. CP nak stdy lah...(berlakon je)
kehkeh... semangat nak exam.. :P

flying dulu u alls.....
:) :)
~~~ moga kita mencintai ALLAH  dan Rasulullah melebihi cinta pada sesuatu  ~~~
ha jangan lupa janji kita tau.. puasa 24 november ni.. weee ~~~~ love u.... :)




 

Saturday, 10 November 2012

bulat-bulat cinta ALLAH.. >.<

Views
 ~السلام عليكم~ ~~بسم الله الرحمن الرحيم~~
waalaikumussalam...

huargh!!! blog dah tak boleh tukar pd old design.. so xda ikon yg kiut miut dah...
:'( nak crying 24jam 7hari lah cmni... krok..krok..krok.. :P

fuhhhh.. dah berkarat blog Cp ni.. huit2... >.<

 setelah berpusing kepala..berguling2 umpama tenggiling gemok..
CP nak share kat u all pasal usrah..

usrah with K.I utm..

o.O' ape usrah tu... awat pelik sangat ni..???

ha usrah tu bermaksud keluarga yang tolong menolong dalam ilmu agama..

usrah ni da rukun2 nye..yang paling penting...
BUKAN TAKRUF... tapi.. MAKAN... hahaha..

ha nah....
cam tu lah ktorang berkumpul... wee.... bulatan gembira kata nye..
sebab ape gembira??

hadis qudsi : " jika kau berkata tentang Ku, Aku akan menceritakan perihal kamu kepada para malaikat "

ha seronok kan.. ala-ala Uwais Al-Qarni..

sape tu CP oit? 

owh tau x uwais Al-Qarni tu namanya femes di langit.. para malaikat selalu cerita perihal beliau..
kite kan x hebat cm die.. jadi kne lah join usrah ni tok jd femes cm die gk..
weeee~~~~~~

ALLAH punya lah baik... DIA bg cP naqibah (akak usrah) yang sangat baik.. dan sangat memahami..
sungguh indah sangat cinta kerana ALLAH.. 

waktu iman rendah serendah ketinggian CP... die akan bg talk sampai iman tinggi melangit...
(woah!! tinggi nya..gayat...!!!)
semua tu kerana ALLAH semata...

penyampaian nye.. mudah..bez.. santai...
mulakan dgn tadabbur Al-Quran (kaji tntang ayat Al-Quran) 
then akak tu akan tanya pendapat kami...

dah selesai...kongsi cerita n pengalaman..
wau!!!! :) >.< macam2 cerita dapat.. tapi cerita tu semua yang peroleh pahala..
hebat sangat kekuatan usrah ni,. <3 love2 love2..

usrah x leh ramai2.. nanti x masuk pulak ape yang nak di sampaikan..
so 
stat dgn 2 orang je..
CP n Naqibah... then roomate CP..
then coursemate pulak.. then Umate..

wah makin berkembang jiwa2 mencari ilmu ALLAH..
LOVE U ALLS KERANA ALLAH S.W.T... <3

ha cukup2 sudah...
jari jemari ni dah kejang pulak..kuikui.. :P

flying dulu wahai mata berbulu... :P

post to my love kak (A.A),(N.F),(N.A),(D.N)... ^_^ <3
 
~moga kita mencintai ALLAH S.W.T dan Rasulullah S.A.W melebihi sesuatu..~
moga kite peroleh redha ALLAH..
assalamualaikum...
CP jawab kan lagi...
waalaikumussalam.. weeeee~~~~
 
 

Saturday, 27 October 2012

lemahnya aku :'(

Views
~السلام عليكم~ ~~بسم الله الرحمن الرحيم~~

waalaikumussalam...
ebybody....
today cP nak feelin2 sikit buleyh..?
boleh je lah kan2.. hehe

nak stat ni....

bila buka facebook..
hati ku jadi sayu,sedih sangat...
melihat akhawat dan ikhwan ku yang masih berada di zaman jahliyah..
sedangkan aku? ALLAH masih perlihara hidayah ku..
masih memilihku untuk melakukan ibadah-NYA..
siapa aku? aku pernah di zaman jahiliyah juga..
aku juga melakukan banyak dosa... terlalu banyak....
tapi.. ALLAH LEBIH MENGETAHUI...
DIA memilih kami..kerana dia yakin kami akan mampu berdakwah.
dan cukup kuat untuk membaiki kesilapan..
dan aku x akan kesorangan untuk membaiki diri ku..
kerana janji ALLAH.. jika kita berusaha ke arah NYA ..DIA akan menghantarkan orang solehah tok kita..

ALLAH memang bg ape yang DIA janji..betul...

ya.. aku mempunyai sahabat yang solehah..
yang biasa2 menjauhi ku.. 
tp itu bukan alasan bagiku untuk menjauhi mereka..
kau saudara ku... aku punya peranan untuk mu sayang..
tapi apakah usaha ku?
melihat..beristghfar dalam hati..
lemahnya aku...ALLAH memberi kepercayaan pd ku..
tp aku tidak percaya akan diri ku...
hinanya aku...
apa yang aku mampu lakukan??
aku tiada kuasa.aku tiada harta.. hanya ada keimanan di jiwa
yang sering terhempas...
sahabat , jika kau berkata tentang aku..
jika kau terasa aku hina..
tidak apa... Rasulullah dalam dakwahnya lebih teruk dr itu..
ya.. aku mmg dahulunya jahat.. dan kini aku bukan nya baik.. 
tp berusaha jadi lebih baik..
bukan baik di mata kamu yang aku cari..
tapi baik di mata ALLAH yang aku cari...

maka usaha ku adalah memberi kefahaman kepada kamu.. walaupun aku peroleh ilmu yang sedikit..
igt x?
Dari Abdullah bin 'Amr ra., dari Nabi s.a.w., sabdanya: "Sampaikanlah (apa yang kamu dapat) dari ku walau satu ayat sekalipun;  

akhawat dan ikhwan.. aku sayang kamu kerana ALLAH..
marilah merebut cinta ALLAH..
moga kita peroleh cinta ALLAH dan Rasulullah...
moga kita mencinta ALLAH dan Rasulullah melebihi sesuatu.. amin....  

Saturday, 15 September 2012

berniqab kerana ALLAH. :)

Views

~السلام عليكم~~~بسم الله الرحمن الرحيم~~
waalaikumussalam...

everybody..:)
after all the people asking about my blog...

nah CP updated gk.. lepas CP perah otak ni... siap mesin kering lagi ok..mrgreen

:face46: then why CP bubuh gadis pkai niqab ni??
alhamdulillah CP di beri kekuatan untuk memakai niqab.. :face2:

:h: i'm so in love with niqab...:n:

meh nak story...
1st day n 1st lecture in my second year study.. i'm starting wearing niqab..
fuh....
malam sebelumnye.. x boleh tido..
msg lah 2 orang sahabat...
diorang bg semangat n doa..

esok nye time nak kua bilik... seram... gigil...

macam2 ada lah.. takut orang kata... takut kawan gelak...
tp seb bek da kawan yg sgt membantu.. Fazilah..
she hold me tight... n selalu bg semangat...
dalam kelas.. ramai sgt tye npe pakai... stat bila pakai...

:131: pening nak jawab.. takut salah cakap kan..
:9: tapi dalam byk2 soalan.. CP paling suka...
"kawan2 peluk n ucap ALHAMDULILLAH..."
time ni CP ase nak nanges je... bersyukur sgt pd ALLAH..

then waktu dekat fakulti..kat masjid...
da akk ni.. tudung labuh lah..
die g kat CP dan tegur n tanye sbb pakai niqab...

wktu tu cam nak nanges je.. sbb akk tu cm proud of me bcoz i'm wearing niqab.
SUBHANALLAH....:face29:

padahal CP tkt sgt if mereka yg mendapat hidayah dahulu...memandang serong pd CP sbb CP pon baru je berubah..

tp benar.. ALLAH SANGAT BAIK.. orang yang beriman pada-NYA bersifat mulia..
CP dpt knl n rapat dgn wnita2 solehah kat c2...

lelaki...wanita.. menunjukkan hormat pd CP..bukan CP minta...
TP ALLAH yang lakukan semuanye..

:face29: syez rase xlayak pon tok dapat mcm ni..

rezeki yang CP dpt pd hari2 yg CP pakai niqab ni...
SUBHANALLAH... xterkira...!!!
banyak sgt.. membuatkan CP xnak tanggal...!!

:face55: 4 hari guna niqab.. CP puasa... so x payah risau nak makan cm ne lah kan...


:face33: ari jumaat CP balik rumah.. dah dr pagi x makan... (xpuase lak arini)..
try gak lah makan kat kedai makan...

yang tudung2 labuh tengok n senyum...
manis sgt.. kat wajah diorang nampak apy sgt tgok CP xda masalah pon nak makan.. :face51:

semua nikmat yang ALLAH bg ni..
nak tahu x kenapa???

sebab niat CP berniqab adalah kerana ALLAH S.W.T semata-mata...

ALLAH S.W.T. sangat baik pd hamba-NYA yang melakukan sesuatu demi-NYA...

xpercaya??? buat lah!!
lakukan sesuatu kerana ALLAH.. untuk mendapat redha ALLAH...

insya ALLAH.. besar ganjaran nye.. CP share ni supaya korang buka mata..
sesungguhnye xda nikmat ALLAH yg dapat kite dustakan..:face64:

mohon kalian dpt doakan CP tok istiqamah..:)


:e: flying dulu...
nak study..mrgreen
:n::t::w::h: moga kita mencintai ALLAH S.W.T. dan Rasulullah S.A.W melebihi cinta kita pd manusia..:h::n::w::n:
assalamualaikum..
waalaikumussalam.. :)

Tuesday, 28 August 2012

kampung ku...

Views

~السلام عليكم~~~بسم الله الرحمن الرحيم~~
waalaikumussalam..
:face18: wink2.. ulls.. maaf lah.. cuti2 ni cik panda buntu lah...

sempena raya AIDILFITRI yang mulia ni...
raya kedua CP balik lah kampung... fuhh....
5jam gak dalam keta...:50:
terbaekkkkk.....thumb

:53: hohoho..balik kampung..:74::75:

nah.. ni lah kampung CP..
FELDA SUNGAI MAS, kota tinggi, johor...
ni kampung belah papa CP....jauh dr rumah kot..
memang balik time raya je lah..:P

kampung ni x da lah kampung sangat sebab xda dusun...
rumah pon dah batu...
tapi da 1 yang special pasal kampung CP ni....
:face2:

ha ni lah yang paling special...
pondok termenung.. baru tahun ni atok buat tandas dalam rumah..
sebelum ni....tahun2 lepas... kat luar lah tempat die...
bayangkan malam2 nak pegi tandas....
hehehe
:face62: da cam cerita hantu mak limah dah....

:face59: mak cik da yang x berani.. tengah2 malam kena kejot suruh teman...
apelagi... CP pon kejot lah adek yang lain...:P
hehee:face75:



ni pulak pondok belakang rumah nenek...

:face54: kat felda ni panas sikit.. so sini lah tempat kitorang lepak2..
minum air kelapa....
dulu da karpet.. boleh baring2...
memang sempoi...
nikmat ALLAH..
:face51:





nah... ni bunga2 keliling rumah nenek....
cantek x??
ambil pakai hp biase je tau..:P

eh... lupa pulak....
kat kampung kan.. CP belajar cara2 nak petik daun kelsom...

:face53: betol ke ejaan die tu????

tah lah.. yang tok masak asam pedas tu... hehee...

<------- tengah petik lah ni... ^,^

post kali ni...memang x da kaitan dgn dakwah...
tp just nak share gn korang pasal kmpung CP...
alhamdulillah.. bile CP dah dekat dgn ALLAH...
perkara yang uar biase ALLAH bg kat cik panda...

bahagia sangat raya tahun ni...


:e: flying dulu sahabat....
~~moge kita mencintai ALLAH S.W.T n Rasulullah S.A.W melebihi cinta pada manusia...~~~
assalamualaikum..