Pink Bobblehead Bunny

Friday, 15 February 2013

dia mengucap...depan mata ribuan orang...!!!

Views
~السلام عليكم~ ~~بسم الله الرحمن الرحيم~~
waalaikumussalam.. hehe CP jawab kan lagi..

post kali ni adalah post yang paling bermakna..
nikmat yang ALLAH bagi kat CP tok kuat kan diri CP pada perubahan ni...

29 september 2012.sabtu..
sahabat baik ku pulang ke rumah...
akak naqibah ajak keluar.. tapi CP x tahu die nak pergi mana n kemana...

dah tu.. nape ikot? kang die jual CP ke ape ke..ha cmne..?? :P

da ku kesah.... o.0?  CP yakin die akan bawak CP pegi tempat yang akan ingatkan pada ALLAH..
pukul 6 kami gerak ke dataran JB..
ingatkan CP n naqibah je.. nah sekali penuh 1 kereta.. tapi CP x kenal diorang(wktu tu lah..skang dah knal n makan 1 dulang lg tau..( >.<) )

dalam keta baru lah tanya nak pegi mana semua...
kak naqibah cakap nak pg dgr talk Dr.Zakir Naik...
"talk ape pulak nih..?sape pulak yang naik tu...?? (o.O')

siap bertiket...(wah exclusive btol lah talk ni)..
sebelum tu ada lah flyers orang bg.. tapi x kenal kan..

kitorang terus pegi masjid...solat maghrib..
kitorang gerak 5 keta kot.. ramai.. sampai kat masjid.. nah 5bas UTM da stop kat situ..

dalam hati..."ape talk ni.. ape ni.. asal UTM anta ramai giler orang ni...sape yang bg talk ni..????" (@.0)

selesai solat.. terus pegi dataran.. sampai2 of coz lah kne dok blakang2... sebab tempat die.. muslimin kat depan.. so muslimat kat belakang lah..

tunggu punya tunggu.. penceramah datang lambat.. nah pukul 9.00malam baru stat kot..
ok..xpe.. untuk ilmu penuh didada.. sabar tu penting...

"innallaha assobirin..= ALLAH bersama orang yang sabar.."



nah ni lah rupa penceramah tu.. DR..ZAKIR NAIK...
rupa nya beliau ni ranking 52 ulama seluruh dunia..patut lah....ramai giler orang datang....!!!
beliau kaji abiz kitab2 yang ada.. bible....Al-Quran of coz lah...n lain2 agama nye kitab.. 

ok2.. ceramah punya ceramah... tajuk nye...
MUHAMMAD S.A.W in world religious...

hebat isi nye!!.. ayat Al-Quran yang diberi.. siap gn muka surat n ayat ke berapa.. juzuk berapa..
ALLAH... hebat sgt..baru rank 52.. agak nye yang atas2 tah cm ne kan..

last skali beliau akhiri gn Q n A section..
nah peluang tok Islam bagi soalan tipis.. beliau seru sungguh2 non muslim bg soalan..

orang pertama yang tanya soalan adalah beragama hindu.. tapi sangat jelas sebutan ALLAH..
xmcm non muslim yang lain..

mula tu die cakap.. i'm not a muslim.. i'm hindu...bla..bla...bla...
soalan die.. : why Muhammad S.A.W the last messenger?
then DR.Zakir Naik jawab..
ALLAH knows when people are ready to receive the last messenger or the earlier messenger..
macam sekolah.. kena tadika dulu.. x kan tibe2 trus pg amek PhD kot.. (dalam Bi lah beliau cakap)..

penyoal tu angguk2.. then die cakap die percaya Rasulullah tu last messenger..
Dr. Zakir tye lah.. die sure ke tak percaya Rasulullah tu pesuruh ALLAH...
die dgn yakin jawab ye..
then Dr.Zakir declare die as muslim..
die angguk lagi..n senyum lebar...
pastu depan ribuan orang tu.. Dr. Zakir ajar die mengucap dua kalimah syahadah...
n dia ikot dengan hati yang terbuka...n lancar sekali..

ni lah orang nye.. lepas die ngucap dua kalimah syahadah.. die naik atas pentas n  bepelukan dgn Dr.zakir..:)


ALLAH je yang tahu perasan saudara baru kita ni..umpama bayi.. sehelai kain putih..
ALLAH je yang tahu perasaan CP yang 1st time tengok orang masuk Islam..

kat talk ni gak.. seorang budha dapat Al-Quran terjemahan sendiri..:)
di beri percuma.. sbb dia nak kaji Al-Quran tu... nah ALLAH bagi lah kat die..


p/s : Al-Quran untuk semua.. so non muslim pon boleh pegang n baca..
Al-Quran diturunkan untuk manusia..bukan untuk Islam SAHAJA...(pesanan Dr.Zakir)

CP baru 4bulan berubah time ni....
Sebelum ni CP pernah cakap.. tapi cakap2 saje lah x doa pon..
"ish bez nye kalau dapat tngok orang masuk Islam.."

ALLAH bagi betul2...bg CP ni perkara yang sangat sukar didapati..
boleh di anggap mustahill.. tapi ALLAH tu x kan kecewakan hamba-NYA..
tiada yang mustahil bila dengan ALLAH kan.. ( >.<)

sampai sekarang CP masih terasa berada di tempat itu lagi..

korang ce tengok... dia yang bukan Islam.. percaya sesangat2nye kat Rasulullah n ALLAH...
kita yang Islam ni.. ALLAH... cakap je percaya... tapi saudara baru kta ni lagi hebat akidah nye dari kita..

malu sikit jadi umat Islam yang hanya pada nama.. ALLAH.. malu rasanya..

CP sangat2 rasa ALLAH akan bagi ape je.. sebab dunia ini ALALH yang punaya.. xda pon milik kita ok..
tapi gn 1 hal je... kita mesti rasa ALLAH untuk kita..
:) :) :)

thnz sgt kat akak naqibah yang ajak CP pegi tempat penuh barakah ni..

ok lah dah panjang lebar ni... flying dulu..
~~moga kita mencintai ALLAH dan Rasulullah S.A.W melebihi sesuatu~~

ambil ikhtibar ok sayng ku... :) (^^,)


 

2 comments:

assalamualaikum..
cik kiah..cik piah..'WINK...WINK..' cik panda..
jom bebelkan cik panda (^^,)